Taman Koperasi CUEPACS Cheras

Taman CuepacsTaman CuepacsProjek perumahan di Batu 7 ½ di pinggiran Kuala Lumpur dan Selangor, menghala ke Selatan merupakan tarikan utama penceburan Koperasi di dalam bidang aktiviti perumahan. Aktiviti perumahan merupakan objektif utama Koperasi apabila ianya dilancarkan. Sebagai langkah pertama tanah seluas 27 ekar telah dibeli pertama dan diikuti dengan reka bentuk perumahan yang telah dibincangkan bersama secara menyeluruh dengan pembeli. 3 jenis perumahan terdiri daripada rumah teres satu tingkat, dua tingkat dan dua tingkat berkembar berjumlah 694 unit telah dibina dan diserahkan kepada pembeli. Ianya merupakan projek perumahan yang terbaik untuk pembeli kerana setiap pembeli telah memberi pandangannya tentang keperluan perumahannya. Akhirnya kompromi telah dibuat dan diserah. Masyarakat harus menyediakan perkhidmatan yang telah diminta oleh setiap ahli Koperasi sebagai pembeli. Perkhidmatan lanjutan adalah memohon bantuan KWSP dan perbendaharaan untuk mendapatkan kerjasama yang diperlukan untuk kemudahan pengaturan pembiayaan.

Koperasi juga telah menyediakan tanah untuk sekolah, taman permainan komuniti dan juga surau. Projek perumahan ini telah menarik perhatian kerana ia dilihat sebagai lanjutan dari kuarters perumahan kerajaan di Batu 2, Cheras ke pemilikan rumah yang jauh ke depan jalan yang sama.

Taman Koperasi CUEPACS Segambut

Cuepacs Segambut

Cuepacs Segambut

Projek pertama di Kuala Lumpur adalah projek Segambut di tanah seluas 12 hektar. Lot-lot lebih banyak bercampur dan terdiri daripada 66 rumah teres satu tingkat, 54 rumah teres dua tingkat, 30 rumah berkembar, 18 banglo dan 8 rumah kedai. Kesemuanya telah dijual kepada ahli Koperasi. Tanah tersebut pada asalnya adalah ladang kopi lama yang berbatu dan tidak rata. Koperasi yang merupakan pemaju terawal di bidang tersebut telah mengharungi pelbagai masalah yang tidak pernah berlaku. Ia adalah tanah pegangan bebas tetapi pada berdasarkan kepada pilihan Hobson yang diberikan oleh DBKL dan menghadapi tekanan anggota untuk penyerahan segera, tanah itu ditukar menjadi pajakan dengan pelbagai reka bentuk perumahan menurut kehendak ahli-ahli.

Taman Labu Jaya

Cuepacs Labu

Cuepacs Labu

Skim ini terdiri daripada 58 unit rumah teres satu tingkat dan 14 unit satu tingkat berkembar. Projek ini telah diceburi sebagai respons kepada permintaan kakitangan perkhidmatan awam untuk memiliki perumahan di pusat bandar. Ia terletak 1 km dari Stesen Keretapi Seremban dan stesen bas pusat. Ia juga terletak berhampiran lebuh raya PLUS KL - Johor Bharu.

Taman Koperasi CUEPACS Batu 12

Taman Koperasi CuepacsTaman Koperasi CuepacsProjek terbesar yang dikendalikan dengan cita-cita tinggi oleh Koperasi CUEPACS. Ia mempunyai 1520 unit rumah kos rendah, sederhana, rumah dua tingkat dan pangsapuri berjalan kaki (walk up). Tanah telah disediakan untuk pembinaan masjid dan kuil. Masih terdapat tanah untuk projek kecil yang sedang ditinjau.

 

Taman Baru di Ikan Mas

10 lot yang dibahagi dibeli pada tahun 2016 untuk pembangunan masa depan. Permohonan telah dibuat untuk penggabungan dan pemecahan kepada 25 lot. Matlamat Koperasi adalah untuk membina satu bangalow dan 23 rumah teres. Dokumen telah dihantar untuk kelulusan perancangan.

CUEPACS Apartments Brickfields & Taman Jayamas, Seremban

Taman Jayamas

rumahbrickfield

Koperasi CUEPACS juga mempunyai pelaburan dalam sebuah anak syarikat, sebagai pemegang saham majoriti, yang telah membangunkan 102 pangsapuri studio di Brickfields dan projek perumahan Taman Jayamas yang terdiri daripada rumah kos rendah dan rumah teres sederhana di Seremban. Selain pelaburan sebagai pemegang saham, Koperasi juga telah memperolehil rumah yang telah dijual kepada ahli.